Gearbox zet in op slim sturen, controleren of automatiseren

Dagelijkse werkzaamheden slimmer en data gedreven aanpakken. Dat is het doel van het techbedrijf Gearbox. De start was in 2016. De nulserie van hun product GearRover assisteert momenteel bij het oogsten van rozen.

Bedenken, ontwerpen en maken van datagedreven oplossingen, daar komt het in het kort op neer bij Gearbox. Het omvat combinaties van vision, slimme software met AI en robotica. Er zijn al diverse producten praktijkrijp, ook voor sierteeltbedrijven.

Het techbedrijf uit Maasdijk voerde in 2018 de eerste gesprekken met de rozenkwekerijen Porta Nova en Berg Roses. Zij zochten een ‘oogstassistent’ om zonder twijfel altijd de roos met de gewenste rijpheid te kunnen knippen. Eind 2020 was er een werkend prototype. De nulserie volgde kort daarna en die wordt momenteel gevalideerd bij de twee rozenkwekerijen.
Het lukt met de GearRover al behoorlijk goed om de oogstrijpe rozen via laserlicht aan te wijzen. De benodigde camera’s en ‘slimme techniek’ is gemonteerd bovenop op een oogstkar. Al rijdend door het rozengewas doet de GearRover zijn werk. Binnenkort gaat dit ook in gerberakassen gebeuren, want Van Veen Gerbera en telersvereniging Colours of Nature zijn aangesloten bij het project.

De GearRover wijst de roos die oogstrijp is (volgens de vooraf ingestelde normen), via laserlicht aan, zoals in onderstaand filmpje te zien is. De oogstkar met daarop ‘slimme techniek’ stopt automatisch als hij bij die roos aangekomen is. Het laserlicht beweegt rond de roos, zodat de medewerker op de oogstkar hem sneller herkent.

Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl of via https://www.hortipoint.nl/vakbladvoordebloemisterij/gearbox-zet-in-op-slim-sturen-controleren-of-automatiseren/

(Artikel @vakbladvdbloemisterij)
Auteur: Hans Neefjes
– 4 december –