VIDEO: Een GearRover als collega: zo werk je ermee samen!

Gearbox featured in Studio RoboCrops on tour, als voorbeeld van wat al mogelijk is met innovaties zoals robotica en visionoplossingen in de tuinbouw. RoboCrops heeft als doel de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw te versnellen. In deze video wordt de werking van de GearRover met oogstassistentie, in het rozengewas van Porta Nova toegelicht.

Door de GearRover dagelijks te gebruiken als ondersteuning bij het oogsten, worden de rozen op consistentere rijpheid en kwaliteit geoogst. Daarnaast wordt de medewerker op de wagen ondersteund door slimme camera’s, die meedenken over de rijpheid en vervolgens zal de GearRover de wagen stoppen indien een rijpe roos gespot is en de oogstrijpe roos  aanwijzen. De GearRover met oogstassistentie voor rozen en gerbera’s wordt samen met rozenkwekers Porta Nova en Berg Roses en de gerberakwekers van Colours of Nature verder doorontwikkeld, door veel te valideren in de praktijk en de feedback direct te gebruiken bij het slimmer maken van de oogstwagen. De rapportages die realtime in de cloudomgeving te zien zijn, tonen een uitgebreid inzicht in de actuele voorraad in de kas. Hou de site in de gaten voor meer updates over de GearRover Assistant!

Uit het persbericht:

Sneller en uniformer oogsten
Een van de tuinbouwbedrijven waar moderne robots al actief zijn, is rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen. Belangrijk in het RoboCrops-programma is om te laten zien wat er allemaal al beschikbaar is op het gebied van robots in de tuinbouw.

Een voorbeeld hiervan is de GearRover met oogstassistentie van Gearbox uit Maasdijk. De GearRover is een rijdende robot waarop een medewerker plaats kan nemen. Deze digitale oogstassistent bevat een camera die het bed met rozen in beeld brengt, en de software heeft geleerd te herkennen welke bloemen zich in welk groeistadium bevinden. Een gekleurde laser geeft vervolgens aan welke roos geknipt mag worden.

De oogstmedewerker weet dus precies welke steel geknipt moet worden. Daardoor is de oogst uniform én gaat het oogsten een stuk sneller. Bovendien krijgt de teler inzicht in het aantal rozen in de kas.


Jim Stolze, techniekkenner, en Simone Keijzer van Gearbox bij de GearRover

Rozenkweker Leon Dukker:

Zelfs ervaren mensen die al jaren oogsten twijfelen soms. Dan lopen ze een paar meter door en komen dan toch weer terug naar die ene roos. De GearRover helpt ze met het nemen van beslissingen.

Samen met Porta Nova, Berg Roses, Van Veen Gerbera en Colours of Nature werkt Gearbox aan de doorontwikkeling van de GearRover met Oogstassistentie voor zowel roos als gerbera: deze is te zien tijdens het RoboCrops event op 24 en 25 november. Meer informatie over dit event is te vinden op de website van RoboCrops.