Op de valreep van 2023 maken Gearbox en Pliant bekend dat ze samen verder gaan. Beide bedrijven zijn een bekende naam in de tuinbouwsector en met hun ervaring op het gebied van vision software, AI algoritmes en robotisering vullen ze elkaar goed aan in het ontwikkelen van high tech oplossingen.

Gearbox zet met het overgenomen meerderheidsbelang een belangrijke stap voor de toekomst, door de kennis van zowel besturingssoftware als vision & AI technologie nog breder te borgen. Met het bundelen van de krachten van beide bedrijven ontstaat een ambitieuze onderneming met ruim 60 ervaren medewerkers in de high tech automatisering.

“Het is een fantastische match, zowel qua expertise als cultuur passen we heel goed bij elkaar en maken we graag slimme robotiseringsoplossingen voor onze klanten. Door samen verder te gaan versterken we onze positie in de markt en kunnen we onze klanten nog beter en sneller helpen”, aldus Simone Keijzer, CEO van Gearbox.


Oprichters Pliant & Gearbox v.l.n.r. Alex Heurkens, Walter Kleijweg, Simone Keijzer, Johan Kreeft

Uitbreiding productportfolio tuinbouwsector

De producten van Gearbox en Pliant in de AGF vullen elkaar goed aan. Zo biedt Gearbox al diverse robotiseringsoplossingen voor kwaliteitscontrole en robotisering van groenten, fruit en bloemen en is Pliant juist ervaren in het upgraden van bestaande sorteerlijnen met geavanceerde software technologie. De samenvoeging van het productportfolio maakt het direct mogelijk ook internationaal verder door te groeien.

Offshore oplossingen

Met de samenvoeging van Pliant aan de Gearbox familie, wordt ook de offshore kennis en technologie toegevoegd. Het team van Pliant Offshore is gespecialiseerd in het realiseren van 3D meetoplossingen en besturingssoftware voor de internationale offshore en maritieme markt. Pliant Offshore apparatuur en software assisteert onder andere bij het monitoren van het leggen van kabels en leidingen, het plaatsen van wind turbine funderingen zoals monopiles en andere constructies tijdens installatie, inspectie en onderhoud. Oplossingen die de bedrijfsvoering efficiënter en dus kosteneffectiever maken. Onder de naam Pliant Offshore zal het team als vanouds blijven ontwikkelen voor de offshore sector.

“Het is bijzonder dat we qua expertise zo goed op elkaar aansluiten. We kennen elkaar al jaren, hebben al vaker samen projecten gerealiseerd en dat maakt deze stap een hele logische”, aldus Alex Heurkens, mede-oprichter van Pliant.

Klaar voor de toekomst

Voor klanten verandert er in ieder geval niets, ze behouden hun vertrouwde contactpersonen. Gearbox en Pliant Offshore zullen wel van elkaars expertise gebruik gaan maken om de kwaliteit nóg verder omhoog te brengen. En het doel voor 2024? Simone en Alex zijn eensgezind als het gaat over de plannen voor komende jaren: Samen verder bouwen aan ‘The Next Generation’ in zowel de Food & Flower sector als de Offshore markt en daarmee onze klanten ondersteunen met het slimmer en makkelijker maken van hun dagelijks werk met vision software, AI en robotisering!