Gearbox versnelt data gedreven telen met robots door investering

Het in 2016 opgerichte Gearbox uit Maasdijk (Westland) kan mede door het aantrekken van Shawn Harris (Orange Wings) als investeerder de nieuwe generatie digitale werknemers versnelt leveren aan de tuinbouwsector. Deze nieuwe werknemers zijn een Digitale Keurmeester, Teeltadviseur en Oogstassistent die door slimme camera’s en software met machine learning kwekers, veredelaars en handelaren ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden met automatisering, robotisering en digitalisering. Al deze robots genereren ook direct realtime inzicht in de productkwaliteit en de voorraad in de kas aan de hand van hoogwaardige data.

Investering versnelt internationale groei

Gearbox groeit hard en is met de bijna 20 medewerkers recent verhuisd naar een ruimere locatie in Maasdijk. Hier heeft het jonge bedrijf een grote werkplaats en experience lab, waar het zelf engineert, produceert en alle producten test. De ontwikkeling van deze nieuwe generatie ‘robot-medewerkers’ is mede mogelijk door het aantrekken van een actief betrokken investeerder. De kennis en ervaring van Shawn Harris als oprichter en voormalig CEO van Nature’s Pride is zeer waardevol bij het verder doorontwikkelen van de productfamilie van Gearbox.

I’m really excited to support the management team at Gearbox in making important strategic decisions, and to help them in growing their customer base in- and outside of the Netherlands. Their accuracy, capability to deliver what they promise, and early proven track record is impressive. Helping the growers manage with data is a game changer. It’s cool to hear how the early adapters like to check this data every day.  It gives them valuable information in order to make decisions that can improve their quality and increase production. All these Gearbox options make growers’ daily tasks easier with much more accurate information and will support them to have lower costs and better results. – Shawn Harris (Orange Wings)

Directie van Gearbox met investeerder Shawn Harris (Orange Wings).                                   V.l.n.r. Simone Keijzer, Johan Kreeft, Shawn Harris en Julian de Wit.

“De investering van Orange Wings zorgt dat Gearbox kan doorgroeien naar de internationale markt. We kunnen hiermee de data-gedreven robots voor de Agri en Food sector in korter tijdsbestek op grote schaal leveren”, aldus Gearbox-oprichters Simone Keijzer en Johan Kreeft.

Hillenraad Partners ondersteunde Gearbox bij het vinden van de juiste match: “Gearbox heeft in vier jaar tijd indrukwekkend veel gerealiseerd, maar besefte ook dat de markt om nog meer snelheid vraagt. Een mooie stap in de groeistrategie voor een veelbelovend bedrijf, gedreven door passie voor High Tech en met Westlandse roots, waarbij het hele team de volle overtuiging heeft dat Nederland de voorlopersrol in de tuinbouwsector niet zal verliezen.” aldus Martien Penning (Hillenraad Partners).

Digitale keurmeesters en teeltassistenten zetten beelden om in data

Gearbox levert vanuit hun hoofdlocatie in Maasdijk de GearVision, een digitale keurmeester die dagelijks consistente keuringen verricht op onder andere tomaten, komkommers, paprika’s en uien. Daarnaast is sinds 2020 ook de digitale teeltassistent, de GearSense beschikbaar. Deze ondersteunt teeltadviseurs en kwekers bij het monitoren en beoordelen van het gewas in de kas. Met de inzet van camera’s met Machine Learning wordt bijvoorbeeld de rijpheid van groenten en bloemen bepaald. Zo kunnen kwekers de oogst beter voorspellen, omdat zij weten hoe het op dit moment met de gewasontwikkeling in de kas gaat. Met de inzet van GearSense in de tomatenteelt zijn de geautomatiseerde digitale tellingen en kleurenregistratie een betrouwbare, gedigitaliseerde input voor oogstprognoses en managementrapportages.

Robots als collega’s

De volgende ‘medewerker’ in de productenfamilie van Gearbox is de GearRover. Dit is een oogstassistent die kwekers ondersteunt bij het scouten, beoordelen en oogsten van zowel groenten als bloemen. De rijdende robot wordt binnenkort geïntroduceerd en maakt gebruik van dezelfde slimme technologie als de GearSense, waardoor deze nieuwe collega eenvoudig tomaten of rozen beoordeelt op rijpheid. In een tijd waarin het ‘effe tuinen’ vanwege de virusdruk niet vanzelfsprekend is, biedt een GearRover uitkomst en kunnen kwekers eenvoudig digitaal de kwaliteit en groeisnelheid van het gewas monitoren met overzichtelijke rapportages. Ook aan het volgende teamlid wordt al gewerkt: de oogstrobot voor trostomaten komt in 2022 beschikbaar.

 Vragen over dit persbericht of geïnteresseerd in de robots van Gearbox? Bekijk de website www.gearboxinnovations.com of neem contact op met Simone voor meer informatie via: