Gearbox wint Themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw!

Gearbox wint de Themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw van de Tuinbouwondernemersprijs! Op de Floriade vond de uitreiking plaats, waarbij Gearbox deze eervolle prijs uit handen van Guido Landheer, plv Directeur Generaal van Ministerie van LNV, heeft mogen ontvangen. Supergaaf voor alle Gearboxers en een enorme motivatie om vooral snel door te gaan met het leveren van de digitale medewerkers voor de tuinbouw!

 

 

 

 

 

 

 

JURY RAPPORT

Gearbox maakt tuinbouw slimmer

Gearbox Innovations bedenkt, ontwerpt en maakt slimme producten op het gebied van robotica en automatisering, zelflerende software en vision-oplossingen. De technieken beoordelen en rapporteren realtime de kwaliteit en groeiontwikkeling van de planten in de kas, om zo het teelt- en verpakproces te optimaliseren, kosten te besparen en de productkwaliteit te verhogen. Gearbox is 5 jaar geleden opgericht vanuit een garage en inmiddels met 30 fte medewerkers actief in het digitaliseren en robotiseren van de tuinbouw. Hierbij versterken alle producten elkaar met als einddoel om de gehele keten van veredelaar tot het distributiecentrum van de supermarkt het product en gewas consistent te kunnen vangen in algoritmes en hier belangrijke data en adviezen bij te kunnen geven.

Oordeel van de jury:

Het Westlandse Gearbox heeft zich in de afgelopen 5 jaar ontwikkeld van een R&D bureau voor de tuinbouw naar een indrukwekkende scale-up met een portfolio van producten van de kas tot de schuur die ook nog eens allemaal gebruik maken van uitwisselbare modules. Hierdoor zijn ze goed in staat samen met de eindgebruikers nieuwe producten te ontwikkelen. Een sterk voorbeeld hiervan is de GearRover, een oogstassistent die aangeeft welke bloemen en vruchten rijp zijn voor de oogst. Gearbox is meester in agile productontwikkeling waarbij telkens met de klant wordt bekeken wat waarde toevoegt.

Over innovatie GearRover:

De GearRover is een unieke innovatie die met name ingezet kan worden om nieuwe werknemers in de kas te trainen, terwijl ze vrijwel gelijk productief zijn. Daarnaast biedt GearRover de mogelijkheid om naast oogstassistentie ook de oogstvolumes (hoeveel oogstbare producten en in welk stadium zijn deze) te bepalen, ook al is dit nog niet volledig uitontwikkeld. Gearbox kent een aantal nauwe samenwerkingen met eindgebruikers, waardoor het product goed aansluit op de gebruikerswensen.