GearVision in de krant!

Leuk artikel in het AD vandaag over de GearVision:

Machine bepaalt lot komkommer: naar speciaalzaak of in de tzatziki

Een machine die zelf groente en fruit keurt en sorteert. Dat klinkt als een uitvinding van Willie Wortel, maar Gearbox Innovations uit Maasdijk heeft dit futuristische apparaat ook écht gebouwd.

Fred Vermeer 11-03-19, 15:03 Laatste update: 16:09 

Simone Keijzer heeft met het bedrijf Gearbox Innovations een machine gemaakt die zelf groente en fruit keurt en sorteert.
Simone Keijzer heeft met het bedrijf Gearbox Innovations een machine gemaakt die zelf groente en fruit keurt en sorteert. © Thierry Schut

In twee varianten zelfs. Zo is er de GearVision Sorter, die groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. De Gear Vision Inspector gaat nog een stap verder, want die kan zelfs een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoeren. Zo kunnen er heel gedetailleerde keuringen worden gedaan en uitgebreide rapportages, zodat de producten ook nog beter geteeld kunnen worden.

,,De digitalisatie van de keuring is een belangrijke stap naar het volautomatisch kunnen verpakken van groente en fruit“, zegt Simone Keijzer, samen met Johan Kreeft de oprichter van Gearbox. Het bedrijf bestaat pas twee jaar en groeit als kool. Er zijn al tien medewerkers dagelijks bezig met onderzoek en ontwikkeling.

De sorteervariant van de GearVision is al in bedrijf en draait op volle toeren bij Piccolo Minikomkommers BV in De Lier. Daar gaan de mini-komkommers letterlijk alle kanten op over de lopende band om uiteindelijk in de juiste doos terecht te komen. Elk plekje, scheurtje, vervorminkje of kleurverschilletje wordt haarscherp gedetecteerd en geregistreerd. De beste komkommers zijn voor de losse verkoop, de mindere gaan in een salade en als ze te veel verkleurd of beschadigd zijn, verdwijnen ze in de shampoo of in de tzatziki, de befaamde Griekse saus.

,,Het keuren van groente en fruit gebeurt voor een groot deel met de hand“, weet Keijzer. ,,Handmatig keuren is niet alleen arbeidsintensief, maar ook gevoelig voor fouten. Inkopers, zoals supermarkten, stellen steeds hogere eisen aan kwaliteit, terwijl telers en verpakkers kampen met een grote doorloop in personeel. Door capaciteitsproblemen kunnen ze slechts steekproefsgewijs controleren.

Als er dan toch mindere producten tussen zitten, worden klanten daar natuurlijk niet blij van. ,,Door hoge kwaliteit kunnen telers zich onderscheiden van anderen“, zegt Keijzer. ,,Als je die hoge kwaliteit hebt, is dat veel waard.”

Wereldwijd

Daar zijn meer telers en zelfs veredelaars zich van bewust, want Gearbox heeft al een aantal orders lopen van toonaangevende ondernemingen. Welke, kan Keijzer niet zeggen, want die bedrijven willen de concurrentie niet wijzer maken dan ze is. Maar het zegt iets over de vlucht die Gearbox momenteel neemt.

De slimme automatise­rings­op­los­sing van Gearbox is een belangrij­ke stap voor de hele keten in de tuinbouw­sec­tor Liduina Hammer, Uniiq

Investeringsfonds Uniiq vindt het ook buitengewoon interessant waar Gearbox mee bezig is en heeft een bedrag van drie ton toegezegd om de GearVision door te ontwikkelen, zodat de apparaten geschikt worden voor meer gewassen en producten. En het is ook de bedoeling om het product wereldwijd uit te rollen. ,,De slimme automatiseringsoplossing van Gearbox is een belangrijke stap voor de hele keten in de tuinbouwsector“, zegt fondsmanager Liduina Hammer van Uniiq. 

Gearbox zetelt met de onderzoeks- en ontwikkelingslocatie op een tuinderslaantje aan het Geerbos in Maasdijk, waar het bedrijf  ook bezoekers ontvangt. Maar de productie heeft plaats aan De Vierde Hoeve in Maasdijk. ,,Daar monteren we al onze producten”, zegt Keijzer. Dat zullen er in de nabije toekomst alleen maar meer worden. Het geheim van Gearbox? ,,Wij hanteren de Lego-methode“, verklapt Keijzer. ,,We kunnen met onze ‘bouwstenen’ elke machine maken die voldoet aan de wensen van de klant.” Met Lego kun je bijna alles bouwen wat je wil, dus dat belooft nog wat.

https://www.ad.nl/westland/machine-bepaalt-lot-komkommer-naar-speciaalzaak-of-in-de-tzatziki~abea4143/