Gerobotiseerde kwaliteitsinspectie maakt traditionele leesband verleden tijd

Een nieuwe mijlpaal voor Gearbox met de nieuwste digitale medewerker voor kwaliteitscontrole: de GearStation Performer, oftewel, kwaliteitsinspectie van diverse groentegewassen in productie-omgeving, door een robot!

Wie kent het niet? De traditionele leesband, -rollenleestafel of -inspectiebaan waaraan medewerkers honderden producten per minuut van alle kanten moeten beoordelen op gebreken als vorm, kleur, schades en rot. “De kwalitatief verkeerde vruchten moeten van de band, de rest gaat door naar de sorteerder of emmervuller. Vanuit de markt horen we dat dit eigenlijk een onmogelijke taak is”, zegt Ab van Staalduinen van Gearbox.

Gearbox brengt met de GearStation Performer een oplossing. “Begin dit jaar introduceerden we in de vorm van de GearStation PrePack al een hele belangrijke basis voor dit product, namelijk de in-line kwaliteitsbeoordeling op basis van de nieuwste cameratechnieken en artificiële intelligentie. Met de GearStation Performer hebben we er automatische handjes aan toegevoegd in de vorm van een robot.” De eerste opstelling is inmiddels in bedrijf genomen en aan de volgenden wordt alweer hard verder gewerkt!

De GearStation Performer tijdens FAT op locatie bij Gearbox

Geautomatiseerde kwaliteitsbeoordeling
De vraagstukken rondom objectief beoordelen en 100% kwaliteitscontrole spelen binnen de gehele keten een steeds belangrijkere rol. Het kwaliteitsoordeel vergt nu kennis en denkvermogen van een medewerker tijdens het verwerkingsproces. Naast de uitdaging om personeel te vinden, is verloop van personeel ook een bedreiging voor het constant houden van de kwaliteitsnorm. “Hoewel iedereen zijn uiterste best doet, blijft het mensenwerk en gevoelig voor interpretatie, juist daarvoor bieden wij de oplossing met onze producten.”

De traditionele leesband is volgens Gearbox verleden tijd

GearStation Performer
De GearStation Performer is een digitale in-line kwaliteitscontroleur die 24/7 nauwkeurig en consistent de kwaliteit van organische producten beoordeelt op een vlakke- of rollentransportband. Denk hierbij aan tomaat, komkommer en paprika in zowel het gewone als snacksegment. Het product hoeft enkel verspreid te worden over de band, hierna zijn de camera’s en slimme AI-software in staat om de kwaliteit van het product van alle kanten te beoordelen. De robot pikt vervolgens Klasse II en afgekeurd product van de band, het goede product loopt door op het bestaande systeem voor verdere verpak.

“Met behulp van de robot zijn we in staat om Klasse II en afkeur product gelijk verder uit te sorteren, het product wordt aan de zijkant van de robotcel met een transportband uitgevoerd en kan zo opgevangen worden in kratten of door naar andere automatiseringssystemen. Met deze toevoeging bieden we onze klanten ook de mogelijkheid om de reststroom gelijk te ver waarden en gaan we voedselverspilling tegen.”

Alle producten worden namelijk individueel beoordeeld op de gewenste kwaliteitseisen, hierdoor is het mogelijk per verschijnsel een keuze te maken. “Onze klanten bepalen dus zelf volgens welke kwaliteitsstandaarden zij hun product uitleveren en dus ook wat tot Klasse II behoort.” Voorbeelden van detectie zijn beschadigingen, kleur- en vormafwijking, maatvoering, schimmel en vraatschade. Via het uitgebreide dashboard rapportage kan real-time de kwaliteit per verschijnselen worden gemonitord.

Naar de praktijk
Ook deze nieuwe variant is eerst weer uitvoerig getest in de werkplaats van Gearbox in Maasdijk en inmiddels is de eerste opstelling in de praktijk opgebouwd en in bedrijf genomen.

Met deze oplossing ontstaat grip op de levering, wordt het risico op claims verkleind en wordt bespaard op herstelarbeid. Bovendien geeft het inzicht in de prestatie per kas vanuit de overzichtelijke rapportages. “Zo bespaart de GearStation Performer niet alleen op kennismedewerkers in het verwerkingsproces maar brengen we het kwaliteitsniveau verder omhoog en bieden we de tools voor verdere teeltoptimalisatie. Win-win-win!”

Voor meer informatie: 
Ab van Staalduinen
Gearbox Innovations B.V.
Nollaantje 42c
2676 BW Maasdijk
+31 174 295 714

www.gearboxinnovations.com