Het Gearbox Team laat zich inspireren op Hannover Messe
Dit jaar heeft ook Team Gearbox zich laten inspireren op de Hannover Messe, met maar liefst 26 hallen 1 van de grootste techniekbeurzen van de wereld. We zijn enthousiast geworden van modulaire en low-cost robot(arm) toepassingen, van de nieuwste generatie 3D printers en vele soorten en maten motoren en sensoren.
Als je kijkt naar de vernieuwingen dit jaar in vergelijking tot vorig jaar, valt ons het volgende op:
Veel robot leveranciers hebben in navolging van de arm van UR robotics en de robot hoes van Bosch een eigen versie van een hoes rondom de robot ontwikkeld. Deze hoezen zorgen ervoor dat mensen veilig samen met de robot kunnen werken. De haalbaarheid van systemen met collaboratieve robots zijn hierdoor weer een stapje dichterbij gekomen.
Veelbelovend is het ook om te zien dat 3D printers echt serieuze stappen maken, je kan nu zelfs glijlagers en spuitgietmallen printen. Igus had een leuke nieuwe kijk op het gebruik maken van spuitgiet onderdelen in kleine oplagen. Voor een relatief klein bedrag 3d-printen ze een matrijs waarna er +- 500 onderdelen mee gemaakt kunnen worden. Deze matrijs is volledig van kunststof, aangevuld met een speciale toevoeging ter versteviging.
Ifm toonde op zijn stand een 3d sensor van hun chip leverancier. Deze sensor (slechts enkele cm groot) was gekoppeld aan een smartphone en deze is in staat om een volledige 3d scan van een bepaald voorwerp te maken. De resultaten van de scans zagen er zeer indrukwekkend uit, vooral op de snelheid waarmee de scan gemaakt werd.
Alle grote software leveranciers zijn momenteel hard aan het werk aan een software platform om de Smart Industry (ook wel Industrial Internet of Things genoemd) steeds beter te kunnen faciliteren. Door een platform of plugin te bieden waarmee integratie met andere applicaties eenvoudiger wordt, kunnen slimme meetgegevens op inzichtelijke wijze worden gepresenteerd, wat veel waarde voor de eindgebruiker creëert.
Op het gebied van besturingstechniek, zie je een trend dat steeds meer besturing decentraal wordt. Er bestaan nu zelfs veldbus units met PLC mogelijkheden. Daarnaast begint autonoom transport steeds meer aan terrein te winnen binnen de industrie. Al met al weer een zeer interessante beurs.