Gearbox op bezoek bij Agro Businessclub Westland

Een middag praten over Gearbox en innovaties in de tuinbouwsector vanuit de zonnigste plaats van het land…dat kun je wel aan Simone overlaten! Gisteren stond zij samen met Wouter van Beyond Chrysant voor de Agro Businessclub Westland, wat resulteerde in een inspirerende middag waar in onderstaand artikel uitgebreid over is geschreven:

Agro Businessclub Westland op de innovatieve toer

Tholen – Ondernemersvereniging Agro Businessclub Westland streek gisterenmiddag neer bij chrysantenkwekerij Beyond Chrysant in Hoek van Holland. Volgens de kweker schijnt nergens in Nederland zo vaak de zon als hier, maar met zicht op het open veld, het bos aan de horizon en de Nieuwe Waterweg en de zee in de rug zitten de gebroeders Wouter en Martijn ontegenzeggelijk op een mooie locatie.

Jacqueline van Oosten van ‘de Club van 100’ van Wageningen UR, nogmaals Henrëtte Hoogstad, Simone Keijzer van Gearbox; Marco Vijverberg, Euro West, met gastheer Wouter Duijvesteijn; directeur Flower Circus John Elsgeest en Richard van Duijn van Flamingo Flowers BV; en Roy v/d Knaap van KP Holland, Tom Zwinkels van Bryte (én Business Club De Groene AAP) en Ferry van der Ende van het gelijknamige Van der Ende Groep.

Thema van de bijeenkomst was ‘innovatie’, een containerbegrip natuurlijk, maar als je de juiste sprekers en voorbeelden erbij zoekt is het goed te concretiseren. De gebroeders Duijvesteijn hebben er meer dan genoeg ideeën over, en daarnaast was Simone Keijzer van Gearbox bereid gevonden te vertellen over de technologische wondertjes die dit bedrijf in de tuinbouw introduceert.

Beyond Chrysant was en is een van de heel weinige, en mogelijk zelfs de enige, die een week bloeigarantie geeft op iedere bloem, waar ter wereld deze dan ook op de vaas komt. “We zijn op goed moment het koelen en pre-koelen écht serieus gaan nemen. Door bloemen gelijk koud te zetten, zo wisten we, is serieus te winnen op vaasleven. Maar de handel wilde er in het begin niet aan, want de knoppen zijn wat kleiner en de stelen ogen slapper. Maar, we hadden nooit claims of klachten, de kwaliteit was áltijd goed. Op goed moment begon de markt dat te zien en namen ze over – waarop wij op dat idee van garantie kwamen.”


Wouter Duijvesteijn

Zet Wouter op de praatstoel en hij komt er niet vanaf, hij lijkt een onuitputtelijke voorraad anekdotes en ideeën te hebben. Zelf stek maken, een beter perskluitje maken, toepassingen vinden voor reststromen, verduurzamen van verpakkingen en het verbruik van allerhande teeltbenodigdheden, het product op opvallende manieren in de kijker spelen, etc. Daarnaast beschikt het bedrijf over een Bercomex verwerking- en selectieband, waarin middels cameratechnologie de bloemen in kwaliteitsklassen worden ingedeeld.

Medewerkers van de toekomst
Het is op o.a. dit vlak dat in de tuinbouw nog veel te winnen is, weet Simone Keijzer van Gearbox. Met haar bedrijf Gearbox ontwikkelt zij, samen met mede-eigenaar Johan Kreeft en inmiddels 30 medewerkers, ‘medewerkers van de toekomst’. “De tijd dat je het verschil maakt in schaalvergroting is wel voorbij, maar op slimmer werken is altijd te winnen. Wij zijn gespecialiseerd in het implementeren van vision technology en de verwerking van data in de oogst en productverwerking. Dat doen we zoveel mogelijk door de technologie als ware het legoblokjes te implementeren in bestaande systemen, in tegenstelling tot alles altijd opnieuw uit te willen vinden.”

Simone heeft de tuinbouw met de paplepel ingegoten gekregen. Op de foto in het midden samen met mede oprichter van Gearbox Johan Kreeft.

Dat heeft geleid tot een setje ‘werknemers’ zoals de GearVision (kwaliteitscontrole), GearRover (oogstmedewerker) of de GearSense (slimme camera die werkt als teeltspecialist). Op het bedrijf wordt alles zelf gedaan: ontwerp, hardware, software en implementatie bij de klant. Deze oplossingen kunnen rekenen op veel belangstelling en zijn een succes, zo blijkt uit alles: groei van het bedrijf, het aantrekken van investeringen, uitstekende klant reviews en tot slot een nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Een volgende bijeenkomst van de ondernemersvereniging staat inmiddels op de agenda, op 30 juni a.s. hoopt met bijeen te kunnen komen in het nieuwe pand van Growers United.

Klik hier voor een fotoverslag van de bijeenkomst

 

Publicatiedatum: 
Auteur: Geert Peeters
© GroentenNieuws.nl