Nieuw: GearStation voor tomaten in 5 kilo doos

De GearStation, hét slimme werkstation van Gearbox uit Maasdijk (Westland), is vanaf nu ook beschikbaar voor tomaten in de bekende ‘5 kilo doos’. Waar de GearStation eerder al werd ingezet voor de punnet en leeg fust inspectie is de GearStation nu ook beschikbaar voor de gevulde doos en krat. Zo kunnen nu ook de 30×40 en 60×40 cm eindverpakking met bijvoorbeeld trostomaten gecontroleerd worden. Dozen die goed op gewicht én van de gewenste kwaliteit zijn, kunnen direct zonder menselijke controle gepalletiseerd worden.

Zo werkt de GearStation

De GearStation zorgt met behulp van de nieuwste cameratechnieken en AI algoritmes voor een 100% kwaliteitsinspectie. Zo wordt voorkomen dat er, direct na de oogst- en bewerkingshandeling, toch verkeerd product bij de klant eindigt. De Gearstation wordt in-line, tussen de bestaande verwerkingslijn geplaatst. De kwaliteitsstandaard voor de beoordeling bepaalt de klant zelf via de gebruiksvriendelijke interface, waarbij ieder kwaliteitsverschijnsel apart kan worden ingesteld.

In de rapportages is de kwaliteit van iedere beoordeelde tomaat op overzichtelijke wijze terug te vinden. De dashboards geven nieuwe inzichten en doordat bekend is waar het product in de kas geoogst is, kunnen er op basis van de data ook teelt gerelateerde inzichten ontstaan.

De voordelen

  • Arbeidsbesparing door direct palletizeren
  • Consistente en objectieve beoordeling
  • Verminderen van claims
  • Uitgebreide rapportages van oogst en kwaliteit
  • Inpasbaar in nieuwe en bestaande verwerkingslijnen

Veelbelovende resultaten

“We hebben onze GearStation dit jaar bij meerdere klanten mogen plaatsen. Heel mooi om te zien dat deze nieuwe variant naast de kwaliteitsinspectie nóg meer arbeid kan besparen,” vertelt Ab van Staalduinen, Sales Manager bij Gearbox.

Naast de mogelijkheid van het direct palletizeren, draagt de GearStation bij aan een consistente en objectieve kwaliteitsbeoordeling van de oogstmedewerker in de kas. “Alle dozen die uit de kas komen, worden stuk voor stuk geïnspecteerd en gewogen.” Door een koppeling met het arbeidsregistratie systeem kan er op het individu gestuurd en beloond worden. “Dit geeft niet alleen rust in de kas door een objectieve aansturing maar bovendien leidt iedere verbetering in de kas tot minder arbeid bij het afwegen in de schuur. Een win-win dus.”