Bij Van den Bos Flowerbulbs in Naaldwijk draait sinds een jaar een nieuwe sorteermachine voor freesiaknollen. Bedenker en maker van de GearVision is het Westlandse bedrijf Gearbox. Het grote voordeel van deze manier van sorteren is dat de teelt van freesia op pot of de bloementeelt ervan veel homogener is. 

Van den Bos Flowerbulbs zocht in 2018 contact met Gearbox. Van den Bos voorzag een kennislek wat betreft het sorteren en verpakken van freesiaknollen omdat een van hun vaste medewerkers zijn pensioen naderde. Daan Vermeer van Van den Bos Freesia B.V. legde de uitdaging voor het borgen van de kwaliteitskennis neer bij Gearbox en in datzelfde jaar draaide er al een Proof of Concept in de hallen bij Van den Bos. Inmiddels is er volop aan de machine geschaafd, werden er algoritmes getraind en werd de machine verder doorontwikkeld. “Het was een lang traject, maar ik ben echt trots op wat er staat”, zegt Vermeer. Op de productdag Freesia van 22 november liet hij de GearVision aan de circa veertig Nederlandse kwekers zien. 

De knollen die Van den Bos geprepareerd heeft, worden via een aanvoerband in de machine gebracht. Door middel van meerdere cameratechnieken bepaalt de GearVision vervolgens het gewicht en de kwaliteit van elk freesiaknolletje. Met een geavanceerde cameratechniek wordt ook de binnenkant van de bol in 0,8 seconde gescand. “Zaken als fusarium, versteende knollen, knollen met een te lange spruit en snotknollen worden eruit gehaald.” Daarna worden de knollen via drie lopende banden en met luchtondersteuning naar de juiste uitgang gebracht waar ze in een kist belanden. Wanneer de knollen geëxporteerd worden, belanden ze meteen in zakken. De partijen die Van den Bos over de machine laat gaan, bestaat uit minimaal duizend knollen. De capaciteit van de machine komt uit op ongeveer 17.000 knollen per uur. Vermeer gaat uit van 180.000 knollen per dag. Volgens Gearbox kan de capaciteit nog omhoog. 

Het grote voordeel van de machine is dat deze een partij met bijvoorbeeld ziftmaat 5 kan sorteren in verschillende gewichtsklassen. Zo verdeelt bijvoorbeeld de machine het soort Varena afkomstig van een Nieuw-Zeelandse teelt in vijf verschillende gewichtsklassen. “Iedere gewichtsklasse bloeit op een ander moment.” Vooral de kwekerijen met potfreesia spinnen garen bij deze manier van sorteren, zo ziet Vermeer. “Doordat de knollen nu op gewicht gesorteerd worden, is de bloei in de kas heel homogeen. Vroeger moest een kweker bijvoorbeeld 2 of 3 dagen potten rapen, nu kan hij in één keer alles rapen.” Met de GearVision gaat het sorteren en tellen van de freesiaknollen niet alleen sneller, de kwaliteit van de knollen is ook veel beter gegarandeerd. De machine geeft op een scherm onder andere de aantallen aan, hoeveel goed en fout zijn, welk ras het is en waarvandaan, wat de aantallen zijn per uitgang en hoe lang de sorteermachine loopt. Ook ziet Vermeer realtime op zijn computer op kantoor in een handig dashboard hoe een partij is samengesteld. Hierdoor verzamelt hij ook veel data over hoe de contractkwekers van de freesiaknollen presteren. De machine heeft ongeveer een terugverdientijd van 3 jaar.