GearStation helpt bij verpakken met hightech kwaliteitsbeoordeling

Met een nominatie op zak voor de themaprijs ‘Robotisering en datagedreven tuinbouw’ van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 heeft Gearbox de wind flink in de zeilen. “Deze nominatie is natuurlijk een mooie waardering voor de innovaties waar we als team iedere dag hard aan werken. Het motiveert alleen nog maar meer om te blijven zoeken naar nieuwe oplossingen voor onze klanten. Ons doel is dat onze klanten hun werk iedere dag weer een stukje slimmer kunnen doen” aldus Ab van Staalduinen van Gearbox.

We vroegen hem naar de innovaties die we op korte termijn kunnen verwachten van de Maasdijkse scale-up. “We zullen dit jaar vooral naar buiten komen met de verschillende varianten van de GearStation. Een GearStation verzorgt in-line de kwaliteitsinspectie en sortering van groenten, fruit en bloemen. Zowel los, in de punnet als in de eindverpakking. Daarnaast nemen we het lege fust ook mee.”

Fust Inspector
Over een paar weken is de Fruit Logistica in Berlijn en daar gaat Gearbox de GearStation extra in de schijnwerper zetten. “De basis voor dit product is eigenlijk niet nieuw, al geruime tijd beoordeelt de GearStation bijvoorbeeld lege fusten.”

De fustvariant van de GearStation beoordeelt 24/7 nauwkeurig en consistent de kwaliteit van meermalig fust op achtergebleven organisch materiaal, stickers, beschadigingen, enzovoort. Het product is daarmee breed inzetbaar. “We beoordelen groentekisten in verschillende kleuren en maten, maar ook veilingemmers zijn ons niet vreemd. Dit kan gedaan worden bij binnenkomst op de kwekerij voordat het de kas ingaat, na een fustwasser of bij de sorteermachine”, vertelt Van Staalduinen.

De data die uit de GearStation komt geeft een betrouwbaar inzicht in de kwaliteit van de fustpool en door de vieze fusten uit te stoten ontstaat een schonere fustpool. “Het verspreidingsrisico van virussen wordt hiermee verlaagd en bovendien zorgt kapot fust voor schade aan het product en storingen in andere automatiseringssystemen. Met de inzet van de Fust Inspector gaan we dat tegen.”

GearStation en zijn varianten 
“Door goed naar onze klanten te luisteren en te kijken wat er in de markt gebeurt, hebben we de inzet van deze kwaliteitscontroleur vorig jaar behoorlijk weten te verbreden en dat gaan we in Berlijn laten zien.”

De vraagstukken rondom objectief beoordelen en 100% kwaliteitscontrole spelen binnen de gehele keten een steeds belangrijke rol. “Het kwaliteitsoordeel vergt nu denkvermogen en kennis van een medewerker tijdens het verwerkingsproces. Hoewel iedereen zijn uiterste best doet, maken mensen fouten,” weet Van Staalduinen.

De GearStation, met als basis de nieuwste cameratechnieken en artificiële intelligentie, biedt dan uitkomst. “Het beoordelen van groenten en fruit in punnet richting flowpacker, de 5 kilogram doos uit de kas en los product op de lopende band kunnen, net als het lege fust, heel goed worden beoordeeld op de eigenschappen waar nu medewerkers op controleren. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren van beschadigingen, kleur- en vormafwijking, schimmel of vraatschade. Alle keuringen worden direct getoond in inzichtelijke dashboards en rapportages in de Gearbox Cloudomgeving. Met deze high-throughput kwaliteitsinspectie bespaart de GearStation vanaf de start direct arbeidskosten en claims zodat het een korte terugverdientijd heeft.”

Gearbox zal met de GearStation te zien zijn op de Fruit Logistica in Berlijn. Van 5 t/m 7 april 2022 zijn ze te vinden in hal 4.1, stand C06.

Bron: AGF