Minister Staghouwer op bezoek bij de Nederlandse tuinbouw

Op maandag 14 maart bezocht minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Nederlandse Tuinbouwsector! Hij bezocht als eerste het World Horti Center, waar hij werd rondgeleid en geïnformeerd over de innovatieve ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Simone had de eer de minister kort te woord te staan over High Tech toepassingen en robotica, waarbij ook de GearRover gepresenteerd mocht worden. Indrukwekkende ontwikkelingen, aldus Minister Staghouwer. Samen met de andere deelnemende bedrijven hebben we zo een heel mooi visitekaartje kunnen afgeven van de Nederlandse tuinbouw! #NLTuinbouw @MinisterLNVPersbericht
15 maart 2022

Minister Staghouwer op bezoek bij de Nederlandse tuinbouw

Henk Staghouwer, de kersverse minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bracht op maandag 14 maart een bezoek aan de Nederlandse tuinbouw. Hij bezocht World Horti Center in Naaldwijk voor een werklunch en rondleiding. Aansluitend ging hij op bezoek bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan, kweker en verpakkingsbedrijf Beekenkamp Group en Koppert, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame gewasbescherming.

Tijdens dit werkbezoek maakte de minister kennis met de innovatieve kracht van de Nederlandse tuinbouw en de bijdrage die de sector levert aan grote maatschappelijke thema’s zoals gezonde en duurzame voeding, klimaatverandering, kennisontwikkeling en een groene leefomgeving. Minister Staghouwer: “Het is een sector die maatschappelijk en economisch voor Nederland erg belangrijk is en waar kennis en innovatie leidend zijn. Niet voor niets is dit één van onze topsectoren.“
Het bezoek startte bij World Horti Center, waar minister Staghouwer werd ontvangen door Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bouke Arends, burgemeester van gemeente Westland en Puck van Holsteijn, directeur World Horti Center. In dit kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector komen bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en overheid samen om te innoveren, verbinden, inspireren en kennis te delen.

Tuinbouwcluster
Het tuinbouwcluster, dat bestaat uit de ketens van groente, fruit, sierteelt, uitgangsmaterialen en techniek, is goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid en zorgt daarmee voor circa 300.000 banen. De totale bijdrage van de tuinbouwketen aan de Nederlandse economie is 2,7 procent van het bruto binnenlands product en is daarmee ruim 1,5 keer groter dan Schiphol.
Jaap Bond: “Ons land is het hoofdkantoor van een bijzondere multinational die bestaat uit tienduizenden mkb-bedrijven en internationaal toonaangevende kennisinstellingen. Het Nederlandse tuinbouwcluster heeft een belangrijke regiefunctie in de handel en is bovenal dé innovatieve kraamkamer van duurzame oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke problemen op gebied van voeding en groene leefomgeving. Onze innovaties gaan de hele wereld over.”

Maatschappelijke thema’s
De minister werd tijdens de rondgang in World Horti Center door studenten, onderzoekers, ondernemers en belangenorganisaties bijgepraat over maatschappelijke thema’s waar de innovatieve tuinbouwsector oplossingen voor biedt, zoals Big Data, robotisering, gezonde en veilige producten, water, schoon en efficiënt transport en duurzame energie. De volgende stop was een bezoek aan Rijk Zwaan en Beekenkamp Group, twee toonaangevende bedrijven in de groente- en sierteeltveredeling. Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, die robuust zijn in tijden van onvoorspelbare en veranderende weerpatronen en die voedsel- en siergewassen van hoge kwaliteit produceren.

Rijk Zwaan: weerbare groenterassen
Rijk Zwaan is een internationaal groenteveredelingsbedrijf, actief in meer dan 30 verschillende landen. Het bedrijf besteedt jaarlijks zo’n 30 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Managing director Marco van Leeuwen vertelde de minister meer over innovaties in groenteveredeling en zaadproductie: “Met onze onderzoeks- en veredelingsprogramma’s ontwikkelen we steeds betere groenterassen die passen bij verschillende klimaatzones en weerbaar zijn tegen plantenziekten en plagen. Ook spelen we met nieuwe groenterassen in op nieuwe teeltmethoden en trends in consumentengedrag. We produceren onze groentezaden op diverse locaties wereldwijd. Na kwaliteitstoetsen in Nederland gaan deze groentezaden vervolgens naar telers over de hele wereld en komt de groente uiteindelijk op het bord van de consument.”

Bekenkamp Group: innovatieve toekomst
Bij Rijk Zwaan was ook An Beekenkamp, directeur en mede-eigenaar van de Beekenkamp Group, te gast. Zij liet de minister kennismaken met dit familiebedrijf dat naast producent van kwalitatief jonge groenteplanten en innovatieve verpakkingsoplossingen, ook veredelaar en producent is van chrysantenstekken en bloeiende sierteeltgewassen.
An Beekenkamp vertelde de minister over de ambities van het bedrijf waarbij duurzaamheid, gewasbescherming en automatisering belangrijke onderwerpen zijn. “Dit zijn de pijlers voor de processen in onze productielocaties wereldwijd en bij de opkweek van jonge planten. Daarnaast bouwen we aan een innovatieve toekomst met onder meer het pas geopende Research & Development Center, een ultramoderne faciliteit voor onderzoek en veredeling.”

Koppert: duurzame gewasbescherming
Daarna vertrok het gezelschap naar Koppert, wereldmarktleider op het gebied van duurzame gewasbescherming. Na een korte kennismaking met dit familiebedrijf kreeg minister Staghouwer een rondleiding van René en Martin Koppert door het Experience Centre, met een interactieve tour door de wereld van duurzaam telen. De minister maakte kennis met innovaties van Koppert op het gebied van kennis en techniek, kreeg inzicht in het R&D- en productieproces en in de waarde van minuscule organismen zoals roofmijten en nuttige schimmels voor de internationale land- en tuinbouw.

Minister Staghouwer: “Ik ben ontzettend onder de indruk van de innovatiekracht en de creativiteit van bedrijven om te blijven vernieuwen. Ze laten zien oplossingen te hebben voor mondiale opgaven. Zeker met het oog op de vraagstukken van duurzaamheid en voedselzekerheid een sector die we als Nederland moeten koesteren.”


——————————-
Noot de redactie:
Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met Gert Stiekema, secretaris Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen via of 06-528 23 884. Fotocredit: Rolf van Koppen

Foto 1 – Minister Staghouwer krijgt een toelichting van studenten van het MBO Westland over het onderzoek dat zij samen met tuinbouwbedrijven doen in World Horti Center.
Foto 2 – Minister Staghouwer laat zich – onder toeziend oog van Jaap Bond – in het Zaadtechnlogisch Centrum van Rijk Zwaan bijpraten over de activiteiten van het groenteveredelingsbedrijf.

Foto’s: Rolf van Koppen