Inzet camera en laser bij oogst biedt toekomstpotentie

Van den Berg Roses is één van de twee rozenbedrijven die werkt met oogstassistent GearRover. Begin september werd een eerste oogstwagen op de kwekerij uitgerust met camera’s, speciale software en een laser, om zo medewerkers te helpen beoordelen of rozen al dan niet oogstrijp zijn. Hoewel het volgens bedrijfsleider Sander van Winden een traject van zoeken en leren is, ziet hij duidelijk potentie.

Van den Berg Roses in Delfgauw stond de afgelopen jaren mede aan de wieg van de ontwikkeling van de oogst assistent. Het bedrijf trok hierbij samen op met rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen en machinebouwer Gearbox. “Vorig jaar was er een werkend prototype, inmiddels zitten we in de validatiefase en testen we de wagens op grotere schaal in de praktijk. Een half jaar geleden schaften we dertig stuks aan van het basismodel van de GearRover. Deze zetten we in op een afdeling van vijf hectare”, zegt Sander van Winden.
“Hoewel ze niet zijn uitgerust met camera’s en laser hebben ook deze basismodellen al een duidelijke toegevoegde waarde. De oogstwagens zijn namelijk elektrisch en medewerkers hoeven deze dus niet meer vooruit te duwen, zoals voorheen het geval was. Ook staan de medewerkers op een plateau, waardoor ze een beter zicht hebben op het gewas en het rijpheidsstadium beter kunnen beoordelen. Door dit alles is de oogst- en pluissnelheid de afgelopen maanden flink omhoog gegaan.”

Bron: Vakblad onder glas