Gearbox lanceert hightech kwaliteitscontrole met AI op Fruit Logistica

In aanloop naar de Fruit Logistica in Berlijn stond Gearbox eerder al stil bij hun bestaande variant van de GearStation, namelijk de Fust Inspector. Volgende week in Berlijn wordt de nieuwste versie van de GearStation gepresenteerd. Op de achtergrond is het afgelopen jaar namelijk hard gewerkt om de inzet van deze kwaliteitscontroleur flink te verbreden. Eén slim werkstation, met diverse toepassingen in kwaliteitsinspectie en robotisering. De GearStation ondersteunt hierdoor bij het verpakken met hightech kwaliteitsbeoordeling: van het lege fust tot in-line kwaliteitsinspectie en sortering van groenten, fruit en bloemen. Zowel los op de band, in de punnet als in de eindverpakking.

De vraagstukken rondom objectief beoordelen en 100% kwaliteitscontrole spelen binnen de gehele keten een steeds belangrijkere rol. Het kwaliteitsoordeel vergt nu kennis en denkvermogen van een medewerker tijdens het verwerkingsproces. Naast de uitdaging om personeel te vinden, is verloop van personeel ook een bedreiging voor het constant houden van de kwaliteitsnorm. Hoewel iedereen zijn uiterste best doet, blijft het mensenwerk en gevoelig voor interpretatie. De GearStation, met als basis de nieuwste cameratechnieken en AI (kunstmatige intelligentie), biedt dan uitkomst.


GearStation Inspector

De GearStation Inspector beoordeelt als digitale in-line kwaliteitscontroleur 24/7 nauwkeurig en consistent de kwaliteit van organische producten in plastic punnet, kartonnen schaal of meermalig fust. Dergelijke kwaliteitscontrole zien we bij de teeltbedrijven, de centrale verpak en DC’s. Denk hierbij aan de controle van inpakmedewerkers of importgoederen vlak voor en na een flowpack machine. Maar ook een objectieve beoordeling van de 5 kg tomatendoos uit de kas en vlak voor de palletiseerder behoort tot de mogelijkheden. Deze eindverpakkingen laten zich heel goed beoordelen op de eigenschappen waar de medewerkers op inpakken en QC op controleert. Voorbeelden van detectie zijn beschadigingen, kleur- en vormafwijking, schimmel en vraatschade. In plaats van steekproeven, vindt nu een 100% eindcontrole plaats.

Door het instellen van keurprofielen, kan de strengheid per klant worden aangepast. Hierdoor ontstaat grip op de levering, wordt het risico op claims verkleind en wordt bespaard op herstelarbeid. Bovendien geeft het inzicht in de prestatie per kas- en inpakmedewerker, zowel op snelheid als kwaliteit.  Alle keuringen worden namelijk direct getoond in een overzichtelijk dashboard en deelbare rapportages vanuit de Gearbox Cloudomgeving. Met deze high-throughput kwaliteitsinspectie bespaart de GearStation Inspector dus al direct vanaf de start, met een korte terugverdientijd als gevolg.

Ab, Mike en Harm zullen met de GearStation Inspector te zien zijn op de Fruit Logistica in Berlijn. Van 5 t/m 7 april 2022 zijn ze te vinden in hal 4.1, stand C06.

Voor meer informatie:
Gearbox Innovations B.V.

Ab van Staalduinen
Nollaantje 42c
2676 BW Maasdijk
+31 174 295 714

www.gearboxinnovations.com